Holmegaard

Holmegaard - historien om Holmegaard Glasværk er historien om et par små glashytter i en tørvemose, der i løbet af knap 200 år udvikler sig til en del af en stor koncern. Holmegaard er synonymt med glasvarer af høj kvalitet, og virksomheden har nogle af Danmarks bedste kunstnere tilknyttet som designere i glasproduktionen. I dag producerer Holmegaard såvel mundblæst som maskinblæst glas efter opdaterede og avancerede produktionsmetoder. Her hos Alstrøm finder du et bredt udvalg af drikkeglas, vaser, skåle og lysestager - alt i Holmegaards helt særegne stil. Holmegaard glas er naturligvis en oplagt gaveide - f.eks til brylluppet.


Holmegaard - et begreb i dansk glaskunst

Holmegaard  er et begreb i dansk glaskunst. Virksomheden har en enestående historie bag sig. Det hele starter i 1823, hvor Lensgreve Christian Danneskjold-Samsøe ansøger den danske konge om at få lov til at etablere et glasværk i Holmegaard Mose ved Fensmark nær Næstved på Sydsjælland. Greven dør dog, inden han når at få svar på sin ansøgning.

Tilladelsen kommer først efter grevens død, og hans enke, Lensgrevinde Henriette Danneskjold-Samsøe beslutter at gennemføre sin afdøde mands projekt.

Når mosen blev valgt som lokation for det nye glasværk, skyldtes det, at man i mosens tørv havde rigeligt med brændsel til den energikrævende produktion af glas. Selve produktionen starter op i 1825. Indledningsvis bestod sortimentet kun af grønne flasker, men snart kom produktionen af drikkeglas i klart glas i gang, ligesom fremstilling af lommelærker var et stort hit.

100 år senere besluttes det at inddrage kunstnere i produktionen. De kunne bidrage med eksklusivt design og formgivning,. Man samarbejdede med kunstneren Svend Hammerhøj  og senere glaskunstnere som Jakob E. Bang og Per Lütken, der gjorde Holmegaard Glasværk til et førende brand.og denne tradition er holdt i hævd, således at Holmegaard i dag har tilknyttet nogle af Danmarks fremmeste kunstnere til glasproduktionen.

I årenes løb har glasværket bl.a. produceret vinglas, karafler, kopper, vaser, apotekerglas, kunstglas, service og mange andre glasprodukter.

Holmegaard - mundblæst glas i høj kvalitet

Mundblæst glas i høj kvalitet har altid været Holmegaards varemærke, men i begyndelsen af sidste århundrede tilføjede man også produktion af almindelige husholdningsartikler af det langt billigere presseglas, og man installerede halv- og senere helvautomatiske produktionsanlæg, således at man kunne køere en egentlig masseproduktion

Finanskrisen i 2008 var med til at aflive glasværket, der gik konkurs. Men selve Holmegaard-brandet blev overtaget af Rosendahl Design Group, der nu fører Holmegaard videre, så det berømte brand lever i bedste velgående.

Det ny Holmegaard - nyt glasmuseum ved Næstved

Holmegaard råder over en helt unik samling af 40.000 glasprodukter, der ud over Holmegaard-produkter også omfatter glas fra Kastrup Glasværk, Hellerup Glasværk og Fyns Glasværk. Samlingen repræsenterer derfor på enestående vis dansk glasproduktion gennem 200 år.

Samlingen danner basis for et helt nyt glasmuseum ved Næstved, Det ny Holmegaard, der er resultatet af et samarbejde mellem Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark. Museet ventes åbnet i begyndelsen af 2020 og er bl.a. financieret ved en kommunal investering på 20 millioner kroner samt en stor donation fra A.P Møller Fonden. Den samlede pris for etableringen af museet bliver 103 millioner kroner.

Planen er, at det gamle Holmegaard værk fra 1825 igen skal summe af liv og blive en by i byen. Med udgangspunkt i stolte håndværkstraditioner og fokus på værdifulde samarbejder med erhvervsliv, iværksættere, uddannelsesinstitutioner og lokalsamfund kommer Det Ny Holmegaard til at løfte viden, æstetik, designtraditioner og uddannelsesniveauet inden for kreative fag op på det niveau, det fortjener.

 

Området med den gamle fabrik, en nyopført hovedbygning, nyrenoverede tørvehaller, den gamle glasbys skole, de bevaringsværdige arbejderboliger fra 1820’erne, kontorbygningerne fra 1890’erne og kunsthåndværkernes atelier og ikke mindst et stort udendørsareal mod mosen bliver en del af Det Ny Holmegaard.