Fiskars

Fiskars - når man kan overleve som firma i over 350 år, må det være, fordi  de produkter, man fremstiller, bare er i orden. Fiskars har en sådan historik  - firmaet blev grundlagt i 1649 og står da også for State of the Art, når det gælder knive redskaber og ikke mindst sakse. Alle ved, at en Fiskars saks er af utrolig høj kvalitet. Mange vil sige, at der ikke fås bedre sakse, og hos Alstrøm er vi da heller ikke i tvivl - Fiskars sakse skal selvfølgelig have deres egen kategori her i shoppen. Udvalget er varieret - køkkensakse, sysakse, fjerkræssakse, frisørsakse - eller måske bare en universalsaks til alle gængse klippeopgaver i hjemmet. Find din nye saks her.


Fiskars - en af Vestens ældste virksomheder

Fiskars - man er nødt til at udtrykke respekt for brandet Fiskars. Rigtig mange kender i dag Fiskars for bl.a. deres fantastiske sakse. Men de færreste er klar over, at firmaet faktisk har rødder helt tilbage til den 17. århundrede. 

På den tid blev i Finland grundlagt en række jernværker. Utæmmede vandkræfter og enorme skovlandskaber samt gode vandforsyningsruter betød, at regionen var et perfekt sted for den gryende finske jernindustri.

Basis for vore dages Fiskars var et jernværk ved Antskrog, der blev grundlagt omkring 1630. Værket blev efterfulgt af et værk i Billnäs i 1641, og i 1649 åbnedes så jernværket i Fiskars. Det gør Fiskars til en af de ældste virksomheder i den vestlige verden. Rimeligt imponerende ....!

Fiskars - startede med en højovn og en stanghammer

På den tid var Finland under svensk herredømme. Sverige var anerkendt som en af Europas største producenter af jern. En vis Peter Thorwöste fik i 1649 tilladelse til at installere en højovn og en stanghammer i byen Fiskars. Desuden fik han tilladelse til at fremstille støbejern og forarbejdede produkter.

Hovedparten af det anvendte jernmalm på værket i Fiskars, stammede fra Utö-minen i Stockholms ydre skærgård, mens det producerede stangjern blev sejlet til Sverige for at blive solgt på jernmarkedet i Stockholms Gamla Staden. Jernet blev i Fiskars også brugt til at fremstille søm, tråd, knive, hakker, jernhjul samt andre produkter.

Fiskars Jernværk blev i 1783 overtaget af familien Björkman. Produktionen blev herefter koncentreret omkring forarbejdning af kobbermalm. Råmaterialet stammede fra en nærliggende mine i Orijärvi. Men minen løb efterhånden tør, og højovnen måtte lukke. Siden da har der ikke været nogen råproduktion af jern i Fiskars.

Fiskars - en moderne metal og designkoncern

I dag er Fiskars en moderne metal- og designkoncern. Fiskars er nu en del af den større by Rseborg i Finalnd, ca. 100 km vest for Helsinki. Fiskars er fortrinsvis kendt for sine sakse, økser og højkvalitetsknive. Koncernens omsætning liigger omkring 5 mia. kr., og man beskæftiger knapt 5000 ansatte. på verdensplan  Fiskars driver en række datterselskaber med forskellige mærker heriblandt Iittala, Gerber Legendary Blades, Waterford Crystal, Wedgwood, Royal Doulton, Hackman, Rörstrand, Raadvad og Royal Copenhagen.